Zinal   (Wallis -Valais)

Waar vroeger wellicht een eenvoudig pad naar een verzameling van oude boerderijen heeft geleid, is nu een mooie weg aangelegd die de talrijke toeristen naar Zinal moet brengen. Behalve over het oude gedeelte, kan je niet meteen zeggen dat Zinal een aantrekkelijk toeristisch dorp is. In dat opzicht is het nabijgelegen Grimentz heel wat mooier en gezelliger.

Zinal 1.675 m

Wat Zinal zo aantrekkelijk maakt voor een verblijf is dat je hier de wagen niet nodig hebt om naar het vertrekpunt van een huttenwandeling te gaan. We zijn tenslotte met vakantie en we willen zoveel mogelijk het gebruik van de wagen vermijden. Bovendien doet de toeristische dienst in Zinal al het mogelijke om het haar gasten zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Op één augustus, de Zwitserse nationale feestdag, trekken de Zwitsers er hun traditionele kleding aan en in het prachtig kader van het oude dorpsgedeelte kan je kennis maken met de oude ambachten en proeven van typische gerechten zoals polenta met alpenkaas. Zoals overal in Zwitserland wordt de dag besloten met een spetterend vuurwerk, maar ook hier weet men in Zinal weer wat extra's te verzinnen.

Hoewel Zinal ook een mooi wintersportgebied bezit (Sorebois) is het voornamelijk een wandel-en bergbeklimmers-paradijs. Voor een hoogtewandeling met prachtige panorama's raden we u de wandeling die van het bovenstation van de Sorebois  naar de Cabane  de Petit Mountet gaat.

Deze hut is ook de enige waarvoor je een lift kan gebruiken, alle anderen moeten volledig te voet afgelegd worden, bovendien staan deze hutten op niet geringe hoogten waardoor inlopen en hoogtegewenning  absoluut noodzakelijk is. De ligging van deze hutten is evenwel dermate indrukwekkend, midden gletsjers en talrijke vierduizenders, dat je snel de zware inspanningen vergeet.

Vergeet tijdens uw verblijf in Zinal ook niet het nabijgelegen stuwmeer: Lac de Moiry te bezoeken en het dorpje Grimentz .  De warme houten huisjes op de berghelling bieden een sfeervolle aanblik waar het gezellig toeven is.  En als je dan echt de wagen wenst te gebruiken, rijdt dan ook eens naar St.Luc.

En dit zijn dan de hutten die je vanuit Zinal kan bereiken:
Cabane du Petit Mountet,  Cabane du MountetCabane d'Arpitetta, Cabane de Tracuit en Cabane de Moiry.

Meer informatie over Zinal, Grimentz en St-Luc op deze site: www.anniviers.ch

Grimentz
  Naar de eerste pagina...